Bilimsel fikirlerden esinlenilerek bir hipotez üretme süreci olan tez yazımında, edinilen bilgiler veri analizi yapılarak incelenir. Hipotezi destekleyecek verilerin toplanarak analiz edilmesi sürecini kapsayan veri analizi, tezin savunduğu fikre göre farklı şekillerde yapılabilir. Daha çok yoruma dayalı tezlerde veri analizi soyut bilgilerle yapılırken, anket veya deney içeren tezlerde istatistiki veriler ön plana çıkar. Tez yazımında dikkat edilmesi gereken en temel özellik tezin özgün ve güvenilir olmasıdır. Özgünlüğün ve güvenilirliğin sağlanması içinse veri analizi büyük önem arz eder.
Veri Analizi Nedir?
Tez veri analizi tezdeki asıl düşünceyi destekleyecek fikirler hakkında detaylı bir araştırma yaparak verilerin toplanması, incelenmesi, gerekli bilgilerin sistematik bir şekilde incelenmesi ve hipoteze uymayan verilerin metinden atılması aşamalarını içerir.
Tezde veri analizi, tez yazma sürecinin en önemli aşamasını oluşturur. Yazılan metin tez de olsa makale de olsa ana bir düşüncesi vardır. Bu düşünceyi desteklemek için somut veriler toplanarak analiz edilir. Tezde veri analizinin en önemli gerekliliği elde edilen verilerin evrensel bilimsel ilkelere sahip olmasıdır. Evrensel geçerlilik ve güvenilirlik için kullanılan verilerin etik olması da önemlidir.
Günümüzde yapılan tüm akademik çalışmalarda, ampirik analiz kullanılır. Lisans bitirme tezi, doktora tezi veya uluslararası makalelerde kullanılan ampirik analiz, deney veya gözlem yoluyla verilerin elde edilmesiyle yapılır. Tezde veri analizi tezde savunulan düşüncenin pekiştirilmesi, kanıtlarla ortaya koyulması ve özgünlüğü açısından önemlidir.
Veri Analizi Nasıl Yapılır?
Veri analizi ham bilgilerin toplanarak ayıklanması, işlenmesi ve yorumlanması süreçlerini kapsar. Analizin gelişme süreci, tezin hedef kitlesine ve araştırma amacına göre farklılık gösterir. Bu farklılık verilerin toplanması aşamasında görülür. Örneğin araştırmanın yoruma dayalı olması veya daha somut bilgiler gerektirmesi durumlarına göre nicel veya nitel araştırma türleri kullanılabilir. Eğer veriler toplanırken katılımcı bilgisine başvurulacaksa hedef kitleye sorulması gereken sorular hazırlanır. Gözlem formundan da faydalanarak sayısal veriler elde edilebilir. Anket veya ölçek kullanılacaksa soru havuzu oluşturularak değerlendirme aşaması kolaylaştırılabilir. Bu tür araştırmalar genellikle sosyal bilimler alanında insan davranış ve tutumlarının araştırılmasında kullanılır.
Comments