Anket analizi; anket formuyla toplanıp, veri incelemesi yapılarak sonuçların elde edilmesi ve yorumlanması süreci olarak ele alınmaktadır. Belirli bir konu hakkında bilgi toplamak ya da görüşleri ölçmek için kullanılan araştırma yöntemi anket olarak karşımıza çıkar. Anket analizi, toplanan anket verilerinin sayısal ve istatistikler yöntemlerle değerlendirilmesini içermektedir. Belirli bir amaç çerçevesinde hazırlanmış, anket formları yardımıyla elde edilen verilerin istatistiksel paket programlara aktarılmasıyla yapılmaktadır.
Aktarım sonrasında yine aynı amaç kapsamında analiz yapılmaktadır. Bulguların uygun formatta tablolarla yayımlanması ve tabloların aynı uygun formatta yorumlarla okuyucuya anlatılması, analizin ana hatlarını oluşturmaktadır. İlk önce basit olarak görünebilmektedir. Bununla beraber, söz konusu bilimsel araştırma yöntemlerine yönelik önemli hususlar içermektedir.
Anket Sonuçlarının Analizi
Anket sonuçlarının analizi, çoğu zaman çubuk grafiklerle karşılaştırma yapmaktan daha fazlasını gerektirir. İki değer arasındaki fark herkes tarafından görülebiliyorken, gerçek anlamda istatistiksel anlama sahip olup olmadığını öğrenmek çaba gerektirebilmektedir. Herhangi bir konuyla ilgili anket analizi yapıldığında analiz edilmesi gereken çok sayı olduğu görülmektedir.
Anket analizi adımları şu şekilde sıralanabilir;
· Araştırma tasarımı
· Veri toplama ve veri girişi
· Veri analizi
Anket verilerini analiz etmek, artık oldukça kolay denebilir. Sağlam bir anket analizi yapmak, daha iyi iş kararları almak için etkilidir. İhtiyaç duyulan görüşleri ve bilgileri almak açısından önem arz etmektedir denebilir. Bununla beraber analizi zorlaştıran, hatta sonuçlarda sapmaya neden olan olası güçlüklerin farkında olmayı sağlamaktadır.
Anket Analizi Sonuçlarının Raporlanması
Anket analizi sonuçlarının raporlanması, yazılı veya görsel olarak yapılabilir. Raporlar genel itibariyle grafikler, tablolar ve yorumları içermektedir. Anket analizi, müşteri memnuniyeti ölçümü, pazar ve sosyal bilim araştırmaları, yapılan anketler ve daha pek çok alanda sıklıkla tercih edilmektedir. Anket sonuçları, belirli konular hakkında veri toplamanın etkili bir yolu olarak günümüzde geçerliliğini korumaktadır. Verilerin anlamlı bir bilgiye dönüşmesi ve karar sürecine katkıda bulunabilmesi için sonuç raporlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Veri analiz süreciyle verilerin yorumlanması, birbirinden bağımsız olarak ele alınmamalıdır. Veri analizinin tamamlanmasından sonra elde edilen tüm bilgilerin ve bulguların, hipotezlerle araştırma amaçları da göz önünde bulundurularak yorumlanması önemli bir aşama şeklinde değerlendirilmektedir.
Kommentare