top of page
Yazarın fotoğrafıdursuncaner15

Anket Analizi Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 1 Tem

Anket analizi nasıl yapılır sorusu, bu işle ilgilenenler için merak konusu olabilmektedir. Anket çalışmaları söz konusu olduğunda, sosyal bilimlerde yürütülen araştırmaların büyük bir bölümünü oluşturduğunu belirtmek mümkündür.

Bu anketlerden toplanan verilerin sonucunda araştırmacıların aklına gelen soru da bu olmaktadır. Bunun yanında, birden fazla ölçekli anket sonuçları da analiz edilebilmektedir. Bu durumda istatistiksel analiz seçenekleri de artmaktadır.

Anket sonuçları alındığında, anket verisi analizinin gücünden yararlanılmaktadır. Böylece bu sonuçları daha anlamlı hale getirip kolay anlaşılır ve uygulanabilir bir sunum yapılmaktadır. Anket sonuçları toplandıktan ve veri analizi planı oluşturduktan sonra alınan anket sonuçlarına göre hesaplama işlemini gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Nitel veriler yerine sayısal veriler, bu yolla anlamlandırılmaktadır. Dünyada ve ülkemizde akademik çalışmaların pek çoğunda SPSS analizi tercih edilmektedir. Analiz ve sonuçlarının yorumlanması sürecin en istatistik gerektiren kısmıdır.

Anket Analizinde İstatistiksel Teknik

Anket analizi istatistiksel perspektiften ele alındığında ilk olarak uygulanabilecek analiz grubu tanımlayıcı istatistiksel analiz teknikleri olarak değerlendirilmektedir. Tanımlayıcı analiz kapsamında temel olarak iki yaklaşım uygulamaya uygundur;

·         Anket soruları açısından demografik etkenler ve ölçek maddelerine yönelik frekans tablolarının düzenlenmesi

·         Ölçek puanları üzerinden ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiksel ölçek hesabı

Temel tanımlayıcı analizlerin hemen ardından araştırma hipotezlerine uygun şekilde istatistik testlerinden yararlanmak söz konusudur. Var olan yaklaşımlar açısından farklı istatistiksel ölçüler ve tahminsel teknikler de kullanılabilmektedir.

Anket Analizi Yapma Aşamaları

Anket analizi yapım aşamaları, öncelikle araştırma tasarımıyla başlamaktadır. Bu süreç araştırma amaçlarının net bir şekilde ortaya konulması noktasında başlangıç olabilmektedir. Sonraki süreç, araştırma tasarımında belirlenen anket formunun, belirlenen örneklemesinin uygulanma süreci şeklinde ifade edilmektedir. Veri analizi sürecinde, anket formlarıyla toplanan verilerin istatistik paket programlarına aktarılmasının ardından veri analiz sürecine geçilebilmektedir.

Risk elbette tercih edilen bütün yöntemlerde vardır denebilir. Bu nedenle veri analizinin belki de en önemli aşaması olan verilerin sayısal ortama aktarımında özen gerekmektedir. Deneyimli kişiler tarafından ve eğer manuel olarak girilecekse en az iki kişi tarafından yapılması, sürecin daha sağlıklı ilerlemesinde ve sonuçlanmasında oldukça etkili rol oynamaktadır. Böylece geri dönülmez hataların yapılmaması mümkün hale gelmektedir.




4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page