Akademik bir çalışmanın veya tezin içeriğinin, yapısının ve bulgularının derinlemesine bir biçimde incelenerek değerlendirilmesi sürecine tez analizi denilmektedir. Bu analizde; tezde kullanılan yöntemler, veri toplama yöntemleri ve sonuçların geçerliliği değerlendirilmektedir.
Genel olarak tez analizleri akademik kurumlarda yapılan değerlendirmelerde literatür taraması esnasında yapılmaktadır.
Tez Analizi Ne İşe Yarar?
Birçok farklı amaç için kullanılabilen tez analizleri genel olarak;
· Tezde yer alan bulguların güvenirliliğini belirlemek ve geçerliliğini ortaya çıkarmak yapılmaktadır.
· Kullanılmış olan yöntemlerin doğruluğu ve uygunluğunun analiz ile tespit edilmesi benzer konular üzerinde çalışma yapacak diğer kişiler için önemlidir.
· Literatürde yer alan mevcut bilgiye tezin bulgularının ve sonuçlarının ne tür katkı sağladığı da yine tez analizi ile gerçekleştirilmektedir.
· Tez analizi yapan bir kişi akademik olarak gelişimine yenilikler katar. Bu durum kendi yazım süreçlerinde dikkat etmeleri gereken noktaların görülmesi ile oluşur.
Tez analizi ne işe yarar sorusuna cevap aldıktan sonra tez analizi nasıl yapılır sorusuna cevap vermek yerinde olacaktır.
Tez Analizi Nasıl Yapılır?
Tez analizlerinde izlenmesi gereken temel adımlar bulunmaktadır. Bu adımların başında tezin okunması ve anlaşılması ilk adımdır. Bu adımdan sonra literatür taraması ve konumlandırma işlemi tezin ne denli yenilikçi ve özgün olduğunun anlaşılması için önemlidir. Tezde kullanılan araştırma yöntemlerinin, veri toplama tekniklerinin ve analiz araçlarının incelenmesinin ardından elde edilen bulguların yorumlanması işlemine geçilmektedir.
Tez analizi nasıl yapılır sorusu için yukarıda bahsedilen basamakların ardından tezin genel yapısı, dil kullanımı, mantıksal akışı ve argümantasyonun gücü incelenir. Tezin güçlü ve zayıf yönleri ortaya çıkarıldıktan sonra tez analiz işlemi sonlandırılır.
Akademik çalışmaların kalitesi hakkında bilgi veren tez analizleri profesyonel olarak yapılmaktadır. Bu konuda bir uzmana ihtiyaç duyulması halinde bu alanda hizmet veren profesyonel kişilerden destek almak mümkündür.
Tez analizi için kullanılan programlar arasından ihtiyaçlar ve hedefler doğrultusunda bir program tercih edilerek işlem sürdürülebilir. Tez analizi için genel olarak; SPSS, R, Sas, NVivo, Atlas.ti, Qualtrics, MAXQDA ve VOSviewer gibi programlar kullanılmaktadır. Tezin beklenilen başarıyı sağlayıp sağlayamadığı yapılan başarılı bir tez analizi ile ortaya çıkmaktadır.
Σχόλια