top of page
Yazarın fotoğrafıdursuncaner15

Regresyon Analizi Nedir? Amaçları Nelerdir?



Regresyon analizi sık olarak kullanılan istatistiksel analizler arasında yer almaktadır. Bağımlı bir değişken ile bir ya da daha çok bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi modelleyen ve tahmin eden bu araç bugün pek çok alanda kullanılmaktadır. Ekonomi, mühendislik, biyoloji, sosyal bilimler regresyon analizinin kullanıldığı alanlara örnek olarak verilebilir.


Regresyon Analizinin Amaçları

Veri analizi ve istatistiksel analizler arasında sıkça kullanılan regresyon analizinin amaçları;

·         İlişkiyi modelleme ve anlama

·         Tahmin ve öngörü yapma

·         Nedensellik ilişkilerinin belirlenmesi

·         Önemli değişkenlerin belirlenmesi

·         Aykırı değerlerin tanımlanması

·         Karar destek sistemlerine katkı sağlanması

·         Optimizasyon ve verimliliğin artırılması şeklinde sıralanmaktadır.


Çok yönlü olması ve güçlü sonuçlar ortaya çıkarması nedeniyle pek çok şirket, marka, firma, kurum ve kuruluş tarafından kullanılan bu yöntem doğru ve etkin bir biçimde uygulandığında akademik ve pratik uygulamalarda yüksek verimliliğin ortaya çıkmasını sağlar.


Regresyon Analizinin Yapılışı


Kendi içerisinde basamakları olan regresyon analizi genel olarak; verilerin toplanması ve hazır hale getirilmesi ile başlatılmaktadır. Model seçimi ve kurulum aşamasının ardından modelin eğitilmesi ve modelin değerlendirilmesi şeklinde devam ettirilen bu analizde son basamak modelin değerlendirilmesidir.


Regresyon analizi yapılışı için bu alanda eğitimli ve profesyonel kişilerden hizmet almak doğru sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır. Farklı türleri olan bu analiz yöntemi uygulayıcılar iç görünürlük sağlayarak büyük avantajların elde edilmesinde etkili olmaktadır.


Regresyon Analizi Nerelerde Kullanılır?


Bugün son derece geniş bir alanda uygulanabilirlik gösteren regresyon analizi veri analizi ve karar verme süreçleri için kritik bir araçtır. Regresyon analizi nerelerde kullanılır diye baktığımızda ise; ekonomik alanda piyasa analizleri, makroekonomik modeller ve risk analizlerinde, tıp alanında hastalıkların teşhisinde, pazarlama alanında satış tahmini ve tüketici davranışlarının biçimlendirilmesinde, sosyal bilimler alanında anketlerde ve davranışsal çalışmalarda, mühendislik alanında kalite kontrol ve güvenirlik analizlerinde, tarımda verim tahminlerinde ve hava iklim etkisinin anlamlandırılmasında kullanılmaktadır.


Daha iyi ve bilinçli kararların verilmesinde etkin rol oynayan bu yöntem bugün ilerlemenin sürdürülmesinde büyük rol oynamaktadır. Yapılan çalışmalar risklerin ortadan kaldırılmasında ve etkili sonuçların elde edilmesinde etkinlik sağlamaktadır.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page