Verilerin toplanması, düzenlemesi, analiz edilmesi ve yorumlanması sürecine istatistik analiz denilmektedir. Bu araç bugün;
· Bilimsel araştırmalar
· İş dünyası
· Sağlık sektörü
· Sosyal bilimler gibi oldukça geniş bir alanda tercih edilmektedir.
Karmaşık halde bulunan veri setlerinin anlamlandırılması, veriye dayalı kararların alınabilmesi konusunda organizasyonlara ve kişilere destek sağlamaktadır. Elde edilen veriler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi, örüntülerin ve eğilimlerin tanımlanması, gelecekteki olaylar hakkında tahminde bulunulması için kullanılan bu yöntem genel olarak iki ana kategoride yapılmaktadır.
İstatistiksel Analiz Kategorileri
İstatistiksel analiz kategorileri, tamamlayıcı istatistik ve çıkarımsal istatistik olarak iki temel şekilde karşımıza çıkmaktadır. Tamamlayıcı istatistik analizlerinde verilerin özetlenmesi ve tanımlanması esas alınmaktadır. Ortalama medyan, mod, varyans ve standart sapma gibi temel ölçüler bu kategoride yer almaktadır. Çıkarımsal istatistik analizi elde bulunan bir örneklemeden yola çıkarak bir topluluk hakkında çıkarımlarda bulunarak işlevsellik göstermektedir. Hipotez testleri, regresyon analizi ve güven aralıkları bu kategoride yer alan unsurlardır.
İstatistiksel Analizin Kullanıldığı Alanlar
Farklı alanlarda geniş bir uygulama alanına sahip olan bu araç bilimsel araştırmalar, iş dünyası, sağlık sektörü, sosyal bilimler ve eğitim alanlarında kullanılmaktadır. İstatistiksel analizin kullanıldığı alanlar oldukça geniştir. Bireylerin ve organizasyonların ihtiyaçlarına göre yapılacak olan analizler hedeflerin gerçekleştirilmesinde ve olası risklerin ortadan kaldırılmasında etkili olmaktadır.
İstatistiksel Analiz Nasıl Yapılır?
Birkaç temel adımda istatistik analiz yapmak mümkündür. Anketler, deneyler ve gözlemler yardımı ile verilerin toplanması işleminden sonra elde edilen verilerde ortaya çıkan hatalar ve eksikliklerin giderilmesi sağlanır. Veriler anlamlı ve kullanışlı bir formatta düzenlenir.
Tanımlayıcı istatistikler ile verilerin genel özellikleri tanımlanır bu adımda veri setinin anlaşılması sağlanır. Regresyon analizi, hipotez testleri veya anova gibi yöntemler kullanılarak analiz elde edilir. Araştırmanın sonuçları ele alınarak genel çıkarımlar elde edilir. İstatistiksel analiz nasıl yapılır konusunda detaylı bilgi almak için bu konuda profesyonel kişilerden hizmet alabilirsiniz.
Organizasyonlar ve bireyler için verilerin analiz edilmesi son derece önemlidir. Hedeflerin yerine getirilmesi aynı zamanda risklerin ortadan kaldırılması için etkili yöntemler kullanmak her zaman doğru sonuçların alınmasını sağlamaktadır.
Commenti